Recykling w kuchni: zupa szparagowa

Niedawno trafiłam na raport „Nie marnuj jedzenia” przygotowany przez Banki żywności (TUTAJ). Wiecie, że za 53% wyrzuconej żywności w UE odpowiadają gospodarstwa domowe? Czyli ja i Ty! Wydaje mi się, że to niesamowicie dużo. I jestem przekonana, że tak nie musi być.

Z podpowiedzią, jak zaradzić wyrzucaniu jedzenia przychodzi idea zero waste, czyli produkowanie jak najmniejszej ilości śmieci. W dobie wszechobecnych supermarketów jest to coraz trudniejsze: większość produktów spożywczych jest pakowana w folie albo papiery, czyli zawsze pozostaje po nich śmieć. Szczęśliwie coraz więcej sklepów pozwala kupować rzeczy na wagę, bez wykorzystywania dodatkowych foliówek. Ale ja dzisiaj nie o tym.

Śmieci to nie tylko opakowania. Sporo odpadów produkujemy podczas przygotowywania posiłków. W koszu lądują obierki, skórki, odkrawane końcówki warzyw. Robi się z tego całkiem pokaźna lista. A przecież naprawdę sporo rzeczy, które normalnie lądują w koszu, można jeszcze wykorzystać.

Zypa szparagowa, czyli wegański recykling w kuchni

Zero waste w kuchni

Ten wpis to początek cyklu o recyklingu kuchennym: czyli jak z niczego przygotować coś dobrego do zjedzenia. Jako że trwa jeszcze sezon szparagowy, to zaczynam od pomysłu na… końcówki zielonych szparagów. Dzięki niemu możemy wyczarować dodatkowe danie podczas gotowania szparagowego risotto [ZOBACZ] albo pieczenia boskiej (!!!) tarty ze szparagami [ZOBACZ].

Zwykle przyrządzając szparagi odłamujemy ich końcówki – są one twarde i trudno je pogryźć. Jednak to aż 1/3 całego pęczka szparagów! W mojej głowie od razu zapalała się lampka i myśl: czy na pewno nie można nic z tym zrobić? Okazało się, że można!

Zupa krem sprawdza się tu wyśmienicie. Smakuje szparagowo i trudno się domyślić, że została zrobiona z tego, co zwykle ląduje w śmieciach.

Zypa szparagowa, czyli wegański recykling w kuchni

Zupa szparagowa (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 2  porcje:
  • końcówki z 2-3 pęczków zielonych szparagów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 średniej wielkości ziemniak
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • pestki dyni lub słonecznika (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Do bulionu wrzucić końcówki szparagów, obrany ziemniak, płatki drożdżowe. Gotować aż ziemniak będzie miękki.
  2. Wszystko blendować aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Podawać posypane prażonymi ziarnami dyni lub słonecznika.
Uwagi:
  • Zupa szparagowa najlepiej smakuje, gdy jest chłodna – wtedy smak szparagów jest lepiej wyczuwalny.

.

Daria

  • Niestety w marnowaniu żywności Polacy są w czołówce europejskiej…. Dlatego każdy pomysł na wykorzystanie resztek jest bardzo cenny. Masz rację zupy krem to idealny pomysł 🙂

  • Uwielbiam zupy krem, wypróbuję na pewno 🙂