Zupa pomidorowa z gruszką

Zwykle nie chodzę na zakupy z listą zakupów tylko kupuję to, co ciekawego znajdę w sklepie. A potem mam frajdę w kuchni w szukaniu inspiracji, co z danym delikwentem warzywnym lub owocowym zrobić.

Musicie też wiedzieć, że nie znam umiaru, hihi. Jeśli w sklepie jest fajna promocja albo coś pysznego, co pojawia się rzadko, to nie ma zmiłuj: moja lodówka się nie domyka. Ostatnio tak „zainwestowałam” w gruszki. Pyszne, cudowne, soczyste, bio, dojrzałe gruszki. No i się zaczęło.

Zupa pomidorowa z gruszką

Po wypróbowaniu różnych przepisów śniadaniowych przyszła mi ochota na coś nietypowego. I tak trafiłam na blog Make Life Easier. Przyznam, że to pierwszy raz, kiedy zajrzałam na tę stronę. Było warto. Przepis trochę dopasowałam do swoich upodobań kulinarnych i zweganizowałam. Efekt jest naprawdę świetny!

Zupa pomidorowa z gruszką

Zupa pomidorowa z gruszką (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 6  porcji:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 litr domowego przecieru pomidorowego albo passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 obrane gruszki
  • 100 ml mleka kokosowego
  • pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzać olej. Cebulę poszatkować i wrzucić do garnka. Podsmażać przez kilka minut aż cebula się zeszkli.
  2. Dodać passatę pomidorową i przyprawy. Gotować przez około 5 minut. W międzyczasie wykroić z gruszek gniazda nasienne.
  3. Na koniec dodać gruszki i mleko kokosowe. Zupę zblendować na krem.
  4. Podawać z czerwonym lub czarnym ryżem albo z komosą ryżową.
Uwagi:
  • Jeśli korzystasz z kupnej passaty pomidorowej, to zwróć uwagę na jej skład. Najlepiej, gdy lista składników zamyka się na samych pomidorach. Będzie ok, jeśli ma dodatek wody i/albo soli. Jeśli zawiera jakieś inne wynalazki – poszukaj innej.
  • Jeśli uważasz na zawartość cukru w jedzeniu, to zmniejsz ilość gruszek – to bardzo słodkie owoce.

Daria

  • Wygląda smacznie.

  • Dominika Leśnikowska

    pomidory i gruszka? dobre połączenie 🙂

  • Katarzyna Żak

    uwielbiam pomidorową

  • Kocham pomidorową miłością bezgraniczną, ale z gruszką? O tym jeszcze nie słyszałam i koniecznie muszę wypróbować 🙂

  • Bardzo mi się podoba takie połączenie. Zupa wygląda świetnie 🙂

  • Wow, super połączenie, wypróbuję przy okazji!

  • Dominika Rygiel

    Nigdy nie wpadałabym na pomysl podobnego połączenia pomidorów z gruszką. Przyznam, że brzmi smacznie.

  • Babskie Skarby

    extra połączenie smaków! bardzo nietypowe

  • Z gruszką to ja jeszcze nie próbowałam! 🙂 Musze koniecznie sprawdzić ten smak 🙂