Zimowa zupa krem z topinamburu

Poza chipsami i pieczonymi połówkami (które znajdziesz na blogu – ZOBACZ) z topinamburu najczęściej przygotowuję zupę krem. Przepis na nią wymyślił mój Jużmąż. Szukał takich połączeń, aby zupa była słodka i aromatyczna, ale też rozgrzewająca i sycąca. Czyli idealna na zimę. Stąd połączenie topinamburu (który sam w sobie jest bardzo słodkim warzywem) z batatem i naszymi ulubionymi przyprawami.

zupa krem z topinamburu

Topinambur należy do moich ulubionych warzyw, a historię z nim związaną opowiadałam tu [ZOBACZ]. Nie trzeba go obierać, więc gotowanie z nim to sama przyjemność. Ja najbardziej lubię topinambur na ciepło, ale świeży i chrupki również smakuje świetnie.

Topinambur jest dostępny od końca lata aż do lutego – więc teraz, jesienią i zimą, jest świetnym warzywem sezonowym. Mi marzy się własny ogródek, a w nim właśnie topinambur – podobno bardzo łatwo się go uprawia. Wręcz raz posadzony nie chce przestać się rozrastać i trudno się go pozbyć z ogrodu. Dla osób bez ręki do roślin brzmi wspaniale, prawda?

zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

Składniki na 4  porcje:
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 1 mały batat (ok. 125 g)
  • 800 g topinamburu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (u mnie chili)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 6 łyżek mleka kokosowego
  • ewentualnie: kostka wędzonego tofu, 1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego, 1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
  1. Cebulę posiekać w kostkę. Podsmażyć w garnku na łyżeczce oleju kokosowego.
  2. Przygotować bulion.
  3. Obrać batat i pokroić go w kostkę. Topinambur dokładnie umyć i pokroić w kostkę (nie trzeba obierać). Warzywa dorzucić do cebuli, podsmażać przez chwilę.
  4. Wszystkie warzywa znajdujące się w garnku zalać bulionem i gotować do miękkości.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy i gotować przez minutę. Całość zblendować na krem.
  6. Dodać mleko kokosowe i ponownie zblendować.
  7. Podawać z kleksem mleka kokosowego.
  8. Ewentualnie: tofu pokroić w plastry. Podsmażyć na oleju z ostrą papryką. Podawać do zupy jako chipsy.
Uwagi:
  • 6 łyżek mleka kokosowego to wg mnie minimalna ilość. Jeśli wolisz bardziej tłuste kremy – dodaj go więcej.
  • Batat możesz zastąpić ziemniakiem – wtedy zupa będzie mniej słodka, ale równie smaczna.
  • Tak naprawdę bataty i ziemniaki możesz zupełnie pominąć – tylko wtedy zupa będzie mniej gęsta i mniej kremowa, ale nie straci na smaku.
  • Podanie zupy z chipsami z tofu jest dobrym pomysłem, bo zupa jest dość słodka – ostre tofu równoważy ten smak.
  • Chipsy z tofu możesz zamienić na chipsy z topinamburu – z tego przepisu [ZOBACZ]. Wtedy tylko warto je dobrze przyprawić ostrą papryką.

Daria