Zimowa owsianka z jabłkami i cynamonem

Jesień zimą powinna być zabroniona. Powinno być biało i mroźno. Śnieg powinien skrzyć i skrzypieć pod butami. A w Sztokholmie za oknem jest jak jest. Dlatego uważam, że przynajmniej w domu trzeba się się postarać i ratować ducha zimy.

Dzielę się z Wami przepisem na owsiankę idealną, która w zasadzie robi się sama, wymaga minimum wysiłku, a smakuje najlepiej. To zdecydowanie moja ulubiona wersja śniadania na ciepło.  Zimowa owsianka najlepiej smakuje przyrządzona na kuchence elektrycznej, ale uda się też na gazowej. Jest gęsta, pożywna, zwarta i jędrna. Płatki się nie rozpadają, a jej cynamonowy aromat roznosi się po całym mieszkaniu. Oczywiście jest całkowicie roślinna i bezglutenowa. Sztuka jej dobrego przyrządzenia tkwi nie tyle w doborze składników, ale sposobie gotowania, którym z radością się z Wami podzielę. Pycha.

owsianka wegańsla z jabłkami i cynamonem

OWSIANKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM – wegańska i bezglutenowa

Składniki na 2 porcje:
  • 2 niewielkie jabłka lub 1 duże
  • garść rodzynek
  • woda (około 1 szklanki)
  • łyżeczka cynamonu
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • opcjonalnie: 2 łyżki mleka kokosowego

 

Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć, wydrążyć środki i pokroić w dość grubą kostkę. Nie obierać (wszak tuż pod skórką kryje się to, co zdrowe).
  2. Jabłka wrzucić do niewielkiego garnka (najlepiej o grubym dnie, żeby długo trzymał ciepło), dodać rodzynki, posypać cynamonem i zalać wodą w taki sposób, aby przykryła owoce. Nie trzeba dodawać jej za dużo. Garnek przykryć. Jabłka gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż staną się miękkie.
  3. Do garnka wsypać płatki, wymieszać z jabłkami i wodą, w których się gotowały, dolać mleko sojowe i 2 łyżki mleka kokosowego (warto dodać to mleko! dzięki niemu owsianka jest bardziej kremowa). Całość wymieszać. Ciąg dalszy zależy od tego, jaką kuchenkę mamy do dyspozycji.
  4. Kuchenka elektryczna: po dodaniu mleka i wymieszaniu go z płatkami garnek przykryć, wyłączyć kuchenkę i pozostawić go na jeszcze ciepłym palniku. Po około 10-15 minutach owsianka jest gotowa. Ciepły palnik już jej nie zagotuje, ale będzie utrzymywał ciepło w garnku, dzięki czemu płatki wchłoną dodane mleko i pozostaną zwarte.
  5. Kuchenka gazowa: po dodaniu mleka i wymieszaniu go z płatkami zmniejszyć gaz i czekać aż w owsiance pojawią się pierwsze bąbelki. Zanim się zagotuje, wyłączyć palnik, przykryć garnek i zostawić na około 10-15 minut, aby podgrzane mleko mogło się wchłonąć.
  6. Dzięki rodzynkom owsianka powinna być wystarczająco słodka. Jeśli to za mało, to podawać polaną syropem ryżowym lub melasą daktylową albo innym słodem.

.

Daria