Wielkanocna zupa chrzanowa

Na diecie roślinnej i bezglutenowej Święta Wielkanocne są nie lada wyzwaniem. O ile bez jajek potrafię się obejść, pasztet zastępuję jego wegańską wersją, to bardzo brakowało mi białego barszczu. Próbowaliśmy robić zakwas z mąki ryżowej – porażka na całej linii! Mąka nawet się zakwasiła, ale podczas gotowania robił się glut. Oczywiście teraz mnie to nie dziwi – raczej, że ryż robi się klejący! – ale przed zrobieniem zakwasu nie przyszło mi to do głowy (brawo ja!).

Inspiracja do tego, czym zastąpić biały barszcz przyszła od mojej przyjaciółki, która obdarowała mnie ogromnym słoikiem chrzanu: domowego, robionego bez zbędnych dodatków (czyli mleka, cukru itd.). Jaki on jest pyszny (dziękuję, Aga!)! I wtedy przyszło olśnienie: zupa chrzanowa może zastąpić mi świąteczny barszcz biały!

Swoje trzy grosze do przepisu dodała niezawodna Jadłonomia: ostatnio przygotowałam jej zupę grochową za 5 zł (ZOBACZ), w której delikatności dodawało jabłko. I tak oto znalazło się w moim chrzanowym kremie.wegańska zupa chrzanowa

Chrzanowo-ziemniaczana zupa krem z jabłkiem (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 4  porcje:
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 łyżki chrzanu

 

Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzać olej. Cebulę i czosnek poszatkować, wrzucić do garnka.
  2. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażać przez chwilę cały czas mieszając aż cebula się zeszkli.
  3. Obrać ziemniaki i jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka o podsmażać przez około 2 minuty cały czas mieszając.
  4. Z garnka wyjąć liście laurowe i ziele angielskie. Dodać bulion i majeranek. Gotować przez około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną.
  5. Na koniec dodać chrzan. Zupę zblendować na krem.
  6. Podawać z zieloną ozdobą albo awokado.
Uwagi:
  • Jeśli trzymacie dietę, to koniecznie sprawdzajcie skład chrzanu: bardzo często zawiera on mleko i cukier.
  • Jabłka nie muszą być obrane – ja obieram, żeby zachować jak najjaśniejszy kolor zupy.
  • Zupa ma gęstą konsystencję. Jeśli wolisz rzadszą – dolej wody (dodatkowe pół litra da konsystencję żurku).
  • Awokado natarte czarną solą (Kala Namak) będzie miało smak podobny do jajka.

.

Daria