Topinambur: z czym to się je? Czyli o jednym z moich ulubionych warzyw i dwa najprostsze przepisy

Zanim nie zaczęłam jeść zgodnie z dietą roślinną moje menu było dość ubogie: kanapka z serem, makaron z jakimś sosem, pierogi. I tak w kółko. Nuda, prawda? Dopiero zainteresowanie się dietą wegańską, a potem przymus prowadzenia kuchni bezglutenowej sprawiły, że otworzyłam oczy i poznałam całe mnóstwo nowych warzyw.

Dziś kilka słów o topinamburze – warzywie, o którym usłyszałam dopiero jakieś 4 lata temu na eko targu w Łodzi. Moja droga Pani Krysia, która sprzedawała tam swoje wyroby, wmusiła mi kilka bulw na spróbowanie, bo „u niej to tak rośnie, że już nie wyrabia ze sprzedażą ani zjadaniem”. Ok, z Panią Krysią się nie dyskutuje (if you know what I mean [wink]).

Jakże byłam jej wdzięczna! Topinambur okazał się fenomenalnym warzywem: ciekawym na surowo i bardzo smacznym po obróbce termicznej. Jak się okazało, w jego bulwach występuje duża zawartość inuliny. Inulina ma słodkawy smak i, przede wszystkim, jest bardzo dobrym prebiotykiem. To oznacza, że wzmacnia nasz system odpornościowy, pozytywnie wpływa na dobre bakterie w naszych jelitach, wiąże toksyny i przyspiesza ich wydalanie. Dodatkowa dobra wiadomość: inulina jest odporna na obróbkę termiczną. Tak że topinambury są naprawdę wartościowym elementem diety roślinnej.

Topinambury można spożywać na surowo – są słodkawe i mocno chrupiące (świetne w burgerach!). Jednak mogą powodować (ups) wzdęcia – jeśli ktoś ma z tym problem, to lepiej bulwy upiec lub ugotować.

Dziś dzielę się dwoma sposobami przyrządzania topinamburów. Są tak banalne, że chyba nie mogę nazwać ich przepisami. Ale smakują wyśmienicie. I w prostocie tkwi w nich siła.

Pierwszy to mój absolutny hit: pieczony topinambur. W tym daniu skórka bulwy robi się chrupiąca, a wnętrze nieprawdopodobnie kremowe.

Drugi przypadnie do gustu osobom, które lubią prostotę w kuchni: chipsy topinamburowe robi się używając 2 składników. Bez dodatku tłuszczu.

Do dzieła!

Topinambur pieczony - bezglutenowy, roślinny, pyszny

Topinambur pieczony

Składniki:
  • 10 bulw topinambura – umytych i przekrojonych wzdłuż na pół
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
Przygotowanie:
  1. Nagrzać piekarnik do 180C.
  2. Na blasze położyć papier do pieczenia. Na papierze ułożyć połówki topinamburów skórką do góry (ZOBACZ).
  3. Topinambury posmarować z wierzchu olejem – najlepiej za pomocą pędzelka, wtedy użyjesz go najmniej.
  4. Topinambury posypać solą i papryką wędzoną.
  5. Piec przez około 30 minut.
Uwagi:
  • Z papryki wędzonej można zrezygnować. Z samą solą też smakują bardzo dobrze.

 

Zdrowe chipsy z topinambura - pyszne, bez tłuszczu

Chipsy z topinambura – przekąska bez tłuszczu

Składniki:
  • kilka bulw topinambura
  • sól
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 200C.
  2. Topinambur pokroić w bardzo cienkie plasterki (ok. 1mm). Najlepiej za pomocą mandoliny.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze wyłożyć plasterki topinambura – ważne, aby się ze sobą nie stykały. Oprószyć je solą.
  4. Piec około 15 minut.
Uwagi:
  • Piekarnik zwykle nagrzewa się nierównomiernie, więc kilka chipsów prawdopodobnie spali się podczas pieczenia. Chipsy są gotowe, jeśli większość plasterków ma brązowe brzegi.

.

Daria