Tofucznica z warzywami, czyli mistrzowskie wytrawne śniadanie

Do tofucznicy podchodziłam jak pies do jeża. Taki zastępnik jajecznicy zupełnie mnie nie kręcił i nie rozumiałam zachwytu nad nim. Nie myślałam, że tofu wymieszane z warzywami może smakować dobrze – no bo jak to, bez marynaty? Tak po prostu, na ciepło?

Wszystko to zmieniło się, jak ręką dojął, gdy tofucznicę przygotowała dla mnie przyjaciółka: jakie to było mistrzostwo świata! Zjadłyśmy tego tonę i nie miałam dość. Skutek uboczny? Absolutnie fantastyczne uczucie sytości, które trwało i trwało i trwało! Po tofucznicy nie czuję się przejedzona, tylko najedzona na tyle, by spokojnie wytrwać nawet 6 godzin do kolejnego posiłku bez przekąsek. Teraz to taki „must have” na mocno intensywne dni.

Dziękuję Ci, Aga, po stokroć za to, że pokazałaś mi ten roślinny cud ♡ ♡ ♡

Tofucznica z warzywami

Zanim przepis – jedna uwaga. Tofucznica to genialny pomysł na zużycie wszelkich podwiędłych warzyw. Pomarszczona papryka, za miękki pomidor, zwiotczały seler – wszystko się nada i będzie smakowało wybornie. Nic tylko korzystać!

Tofucznica z warzywami

Tofucznica z warzywami (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 4 porcje:
  • 2 opakowania tofu, czyli około 380 g (mogą być naturalne lub z przyprawami, np. z bazylią)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 mała cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 papryka, najlepiej czerwona
  • 2 niewielkie pomidory
  • 1 – 1½ łyżeczki czarnej soli kala namak
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ ostrej papryki lub pieprzu cayenne
  • do podania: szczypiorek, rzodkiewka

 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa pokroić w niedużą kostkę.
  2. Na patelni roztopić olej, dodać cebulę, chwilę podsmażać.
  3. Do cebuli dodać seler, paprykę i chwilę podsmażać.
  4. Tofu pokruszyć w rękach i dodać do warzyw. Dosypać przyprawy i dokładnie wymieszać. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha i przypala się – podlać odrobinę wodą. Na końcu dodać pomidory i podsmażać jeszcze chwilę.
  5. Podawać ze szczypiorkiem, rzodkiewką i innymi świeżymi warzywami.
Uwagi:
  • Czarna sól to ten składnik, który jest odpowiedzialny za jajeczny, siarkowy posmak. Nie jest niezbędna – jeśli jej nie masz, to dodaj zwykłej soli (tylko zdecydowanie mniej).
  • Czarną sól dodawaj do dania powoli i próbuj – różnice w smaku są ogromne i zależne od producenta – niektóre są intensywne, inne bardzo słabe. Uważaj, żeby nie przesolić.
  • Jeśli niechcący przesolisz danie, dodać dodatkową kostkę tofu – to powinno uratować sytuację.

.

 

Daria

  • prosto i pysznie <3 tak, jak lubię najbardziej

  • Tofucznica to jedno z moich ulubionych dań! Polecam spróbować też „jajecznicę” z mąki z ciecierzycy, która chyba najbardziej ze wszystkich wegańskich zamienników przypomina tradycyjną jajecznicę.

  • Iwona Siekierska

    Też próbowałam robić, kupiłam nawet czarną sól i faktycznie, potwierdzam, to ona daje posmak jajek. 🙂

  • Aneta

    wygląda prawie jak tradycyjna jajecznica 🙂

  • Justyna

    Na ostro, tak jak lubię najbardziej 😀

  • o kurcze, czytam na głodnego i nagle olśnienie! mam dwie kostki tofu w kuchni 😀 Zaraz wypróbuję 🙂

  • Jak dotąd przyglądałam się tylko tofu w sklepie, nie wiedząc, co mogę z nim zrobić. A tu proszę… Zainteresował mnie przepis. No i czarna sól – też znana tylko ze słyszenia.

    • Super!
      Czarna sól daje teoretycznie jajeczny posmak (zawiera dużo siarki, więc pachnie jajem). Ale moim zdaniem bez niej danie też wychodzi fajne – jako dobrze doprawione tofu z warzywami.