Śniadaniowy koktajl czekoladowo-bananowy

 

Nie lubię spędzać zbyt wiele czasu przy garnkach, szczególnie o poranku. To jest ta część dnia, która ma nastrajać mnie do produktywnej pracy. Przygotowanie śniadania należy do mojego porannego rytuału, więc musi być z nim spójne: przyjemne, lekkie, efektywne. Dlatego jeśli nie owsianka, to co? KOKTAJL! Staram się w nim upchnąć jak najwięcej dobrego, ale w takich proporcjach, żeby nadal było smacznie. Pamiętam o magnezie, żelazie, cynku, wapniu, kwasach omega 3. Takie śniadanie musi być też pożywne, bo dzięki temu do południa nie będę musiała myśleć o jedzeniu, a Niemąż nie umrze z głodu.

Koktajl to także doskonała okazja, by przemycić wszelkie nielubiane składniki. Dla mnie to na przykład proszek z młodego jęczmienia – jego smak znika w słodkości bananów i karobu. A właściwości pozostają.

Zwykle do przygotowania koktajlu używam blendera kielichowego, ale zwykła żyrafa też się sprawdzi.

Wegański i bezglutenowy koktajl bananowo-czekoladowy z płatkami owsianymi.

CZEKOLADOWO-BANANOWY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – wegański i bezglutenowy

Składniki na 2 porcje:
  • 4 łyżki płatków owsianych lub jaglanych
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka niemielonego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżki niemielonego ostropestu
  • 6 ziaren surowego kakaa (opcjonalnie)
  • 2 dojrzałe banany
  • garść świeżego szpinaku
  • 1,5 łyżki jasnego karobu
  • 0,5 łyżki kakaa
  • 0,75 szklanki mleka roślinnego
  • 0,25 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżki sproszkowanego młodego jęczmienia (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane wrzucić do blendera/pojemnika, zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut, aby się wchłonęła.
  2. W tym czasie do młynka do kawy wrzucić siemię lniane, ostropest, ziarna surowego kakaa i pulsacyjnie zmielić je na proszek.
  3. Do blendera dodać zmielone ziarna i wszystkie pozostałe składniki. Zblendować. Koktajl gotowy!
Uwaga:

oczywiście dodatki w postaci siemienia, ostropestu, surowego kakaa, młodego jęczmienia nie są niezbędne. Zamiast nich możecie dodawać wszystko, czego dusza zapragnie: białko roślinne, pestki słonecznika, algi, macę… Sky is the limit.

.

Daria