Rozkoszne owsianki idealne na zimowe śniadania

Temat zimowych owsianek nie jest mi obcy [ZOBACZ]. Najbardziej lubię te pieczone [ZOBACZ TU i TU], ale odkąd zobaczyłam rozkoszny przepis na gotowaną na wodzie wersję [ZOBACZ], nie mogłam oprzeć się garnkowym eksperymentom. Tak powstały dwie wersje rozkosznej owsianki: leśna i czekoladowa. Nie potrafię się zdecydować, która jest lepsza, więc prezentuję Ci obie.

Pamiętaj, proszę, że w swojej diecie nie stosuję cukru i minimalizuję ilość wykorzystywanych słodzideł, takich jak daktyle, melasy, ksylitol itp. Wracam do naturalnych smaków, które same w sobie są słodkie. Jeśli w Twojej diecie słodki smak pojawia się często, to pomyśl o dosłodzeniu moich propozycji – aby lepiej dopasować je do Twoich kubków smakowych. Jednak najpierw spróbuj oryginału – a nuż Ci zasmakuje i dodatkowy cukier nie będzie potrzebny?

Leśna rozkoszna owsianka

Składniki (2 porcje):
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1¾ szklanki wody
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżki mleka kokosowego
  • 1 filiżanka owoców leśnych
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka syropu klonowego albo ksylitolu
Przygotowanie:
  1. Płatki wsypać do garnka z grubym dnem. Dodać szczyptę soli. Zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż płatki wchłoną całą wodę (około 7 minut).
  2. Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe i opcjonalnie łyżeczkę syropu klonowego/ksylitolu i dokładnie wymieszać. Owsianka stanie się idealnie kremowa.
  3. Podawać z owocami leśnymi.
Uwagi:
  • Garnek z grubym dnem jest konieczny – bez tego owsianka bardzo łatwo zacznie się przypalać. Jeśli nie masz garnka z grubym dnem, to nie możesz zostawić owsianki bez nadzoru i musisz od czasu do czasu ją zamieszać.
  • Owoce leśne możesz zamienić na dowolny inny kwaśny smak – owsianka bez tego dodatku jest delikatnie mdła (to dzięki mleku kokosowemu), więc naprawdę warto.
  • Jeśli nie jesteś weganką, to syrop klonowy możesz zamienić na miód.
  • Syrop klonowy możesz też zamienić na daktyle. Pokrój drobno 1 lub 2 sztuki i gotuj je wraz z płatkami.
  • Jeśli unikasz cukru to do słodzenia pozostaje Ci właściwie jedynie ksylitol – ale spokojnie, doskonale spełni swoją funkcję.

Czekoladowa rozkoszna owsianka

Składniki (2 porcje):
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • sok z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z ½ ekologicznej pomarańczy
  • 2 łyżki kakao
  • (opcjonalnie) 1 łyżka karobu
  • (opcjonalnie) 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki mleka kokosowego
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry
Przygotowanie:
  1. Płatki wsypać do garnka z grubym dnem. Dodać kakao, karob, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy, szczyptę soli. Zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu aż płatki wchłoną cały płyn (około 7 minut).
  2. Garnek zdjąć z ognia, dodać mleko kokosowe i opcjonalnie starte na tarce 2 kawałki czekolady. Owsianka stanie się idealnie kremowa.
  3. Podawać z plastrami pomarańczy.
Uwagi:
  • I tu też garnek z grubym dnem jest konieczny – bez tego owsianka bardzo łatwo zacznie się przypalać. Jeśli nie masz garnka z grubym dnem, to nie możesz zostawić owsianki bez nadzoru i musisz od czasu do czasu ją zamieszać.
  • Karob doda owsiance więcej słodyczy.
  • Jeśli używasz skórki z pomarańczy, wykorzystuj tylko pomarańcze ekologiczne – to zdecydowanie zdrowsze niż skórka z pomarańczy uprawianej konwencjonalnie.
  • 2 kawałki czekolady to dodatek dla prawdziwych czekoladożerców. Dodaj je wtedy, gdy kakao i karob dadzą niewystarczająco czekoladowy smak. Ja zazwyczaj przygotowuję owsiankę bez dodatku czekolady – kakao i karob połączone z pomarańczą są dla moich kubków smakowych wystarczająco ekscytujące.
  • Jeśli nie jesz cukru, to pamiętaj o dodaniu czekolady i kakao bez zawartości cukru (moja ulubiona to gorzka Xucker).

.

Jeśli przepis Ci zasmakuje, to zostań ze mną (TU i TU). Każdy Twój komentarz bardzo motywuje mnie do poszukiwania nowych smaków, a każde zdjęcie wykonanej przez Ciebie potrawy do udoskonalania przepisów. Nasz wspólny hasztag to #kuchmistrzyni. Smacznego!

Daria