Przygody ze smoczym owocem i przepis na pyszny roślinny koktajl

Na wstępie muszę napisać, że nie jestem zwolenniczką kupowania egzotycznych owoców poza krajem, w którym rosną. Za to bardzo lubię sobie przywozić roślinne „pamiątki”, a także dostawać od przyjaciół suweniry „w naturze”. I właśnie tym drugim sposobem trafił do mnie niedawno smoczy owoc (inaczej dragon fruit albo pitaja). A dzięki temu wróciła cała masa wakacyjnych wspomnień.

Smocze owoce były jednym z powodów, dla których kilka lat temu zdecydowałam się wyjechać na wakacje do Indonezji. Siostra, która wtedy tam była, wysyłała nam te wszystkie niesamowite zdjęcia egzotycznych owoców – i dragon fruit skradł moje serce. Czy istnieje owoc, który wygląda piękniej? Śnieżnobiały lub intensywnie fioletowy środek z dziesiątkami czarnych kropek, a do tego piękne różowe „opakowanie”. Byłam przekonana, że zostanie moją ulubioną indonezyjską przekąską.

Nikogo więc nie zdziwi to, że pierwszym zakupem po wylądowaniu na Bali był… smoczy owoc. I chyba nigdy moje kubki smakowe nie przeżyły takiego rozczarowania! Dragon fruit jest dość mdły w smaku, wg mnie można go opisać jak rozwodnione jabłko pomieszane z kiwi. Lepiej smakuje (lepiej, czyli trochę bardziej wyraziście) zmrożony. Ale przynajmniej nie jest kaloryczny, bo zawiera bardzo niewiele cukru.

Oczywiście z wakacji przywiozłam kilka sztuk do Polski i zaczęłam eksperymenty: co dodać, żeby było lepiej.  I wreszcie znalazłam: odrobinę malin! Ich kwaskowatość uwydatnia smak smoczego owocu. Jeśli to tego miksu doda się kilka daktyli, to w efekcie mamy pyszny egzotyczny koktajl – świetny na śniadanie, ale także na deser.

Dragon fruit w koktajlu z malinami - roślinnym i bezglutenowym

Koktajl ze smoczego owocu z malinami (wegański i bezglutenowy)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 smoczy owoc
  • garść malin (mrożonych lub świeżych)
  • 4 daktyle bez pestek (świeże lub suszone wcześniej namoczone w gorącej wodzie)
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka owsianego
Przygotowanie:
  1. Do blendera wsypać płatki owsiane, zalać mlekiem owsianym i ostawić na około 15 minut, żeby zmiękły.
  2. Obrać smoczy owoc, pokroić na kawałki i wrzucić do blendera. Dodać maliny i daktyle. Zblendować.
Uwagi:
  • Koktajle najłatwiej robi się w blenderze kielichowym, ale żyrafa spokojnie da radę.
  • Jeśli używasz suszonych daktyli, to namocz je w gorącej wodzie przez około pół godziny, żeby zmiękły.
  • Mleko owsiane można zastąpić innym roślinnym – owsiane lubię najbardziej.
  • Jeśli dodawane przez Ciebie mleko zawiera cukier, to rozważ rezygnację z dodawania daktyli – żeby koktajl nie wyszedł za słodki.

.

Daria