Pieczona owsianka z rabarbarem i malinami

Dziś prezentuję coś dla koneserek… kwaśnego smaku, który osobiście uwielbiam. Odkąd odstawiłam cukier (ZOBACZ), odkrywam zupełnie nowe spektrum słodkości. Nie odnajduję tego smaku już tylko w owocach i słodyczach, ale w strączkach, ziarnach, mleku roślinnym, warzywach. Rewelacja! Bardzo mocno polecam taki detoks.

Jednym z kompletnych zaskoczeń było dla mnie odkrycie słodyczy w smaku kwaśnym. W tej owsiance rabarbar połączony jest z malinami, a słodycz wydobywana jest poprzez dodatek migdałów, płatków owsianych, mleka kokosowego i owsianego. To połączenie bardzo wartościowych zdrowotnie składników, które razem tworzą bardzo fajną harmonię smaku.

Pieczona owsianka malinowa z rabarbarem

Wszelkie owoce jagodowe, czyli na przykład maliny, są pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. Maliny zawierają masę witamin (szczególnie witaminę C!), potas, magnez, wapń, ale przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne i wspierają działanie układu odpornościowego. Czyli warto włączać je często do menu.

Jak wspomniałam na początku – myślę, że osoby wrażliwe na kwaśny smak, albo jedzące sporo słodkich rzeczy będą musiały posiłkować się odrobiną słodzidła, żeby rozsmakować się w tym daniu. Proponuję użyć kilku liści stewii, łyżki ksylitolu albo odrobiny syropu daktylowego. Nadal będzie w miarę zdrowo, ale z większą ilością słodyczy.

Pieczona owsianka malinowa z rabarbarem

Pieczona owsianka z rabarbarem i malinami (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 obrane łodygi rabarbaru
  • 2 garści mrożonych lub świeżych malin
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 garść migdałów
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka innego mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • ½ szklanki wody
Przygotowanie:
  1. Migdały pokroić na drobne kawałki i podprażyć na patelni aż będą złote.
  2. Rabarbar pokroić w kostkę i włożyć do formy do pieczenia. Dodać maliny (jeśli są mrożone, to bez rozmrażania) i płatki owsiane.
  3. Całość zalać mieszanką mlek i wody. Na wierzchu rozłożyć migdały.
  4. Piec przez około 45 minut w 90°C.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno.
Uwagi:
  • Mleko owsiane można zastąpić sojowym albo ryżowym (wtedy owsianka będzie słodsza w smaku) albo każdym innym, które Ci smakuje.

.

Daria

  • Też unikam cukru i wykorzystuję naturalną słodycz owoców w przepisach 🙂 Twoja propozycja jest bardzo ciekawa 🙂 na ciepło z kleksem kokosowej śmietanki, mmm pycha! 🙂

  • Katarzyna Lwowska

    Ciekawa propozycja, ale trochę boję się owsianki, bo chociaż robiłam ją kiedyś na samej wodzie, jak sprawdziłam kaloryczność to mnie zmroziło!

    • Tu nie pomogę, bo zupełnie, ale to zupełnie nie liczę kalorii. A migdały, mleko koko i płatki na pewno lekkie nie są 🙂
      Kiedyś próbowałam patrzeć na kalorie, ale nie byłam w stanie tego pilnować. Za to przypadkiem odkryłam, że odstawienie cukru sprawiło, ze waga zleciała jak szalona – 5kg bez żadnego wysiłku. Polecam spróbować 🙂

  • Martyna Cieślińska

    Owsianki z rabarbarem nigdy nie jadłam, miałam gotować kompot z niego ale teraz mam inna koncepcje :] Owsianka z rabarbarem jutro na śniadanie :]

  • Daria Diering-Kurdyk

    śniadanie idealne! 😀

  • Ale to musi byc dobre. Uwielbiam takie jedzenie 🙂

  • Jakoś nie mogę się przekonać do tradycyjnej owsianki – to po prostu nie są moje smaki. Za to pieczona mogłaby się sprawdzić, bo bardziej przypomina crumble z owocami 😀

    • o tak! trochę jak ciasto, trochę jak crumble – jak dasz mało płynów, to można ją kroić i serwować jak tartę 🙂

      • Brzmi świetnie – chyba mnie zachęciłaś 😛