Pieczona owsianka z rabarbarem i malinami

Dziś prezentuję coś dla koneserek… kwaśnego smaku, który osobiście uwielbiam. Odkąd odstawiłam cukier (ZOBACZ), odkrywam zupełnie nowe spektrum słodkości. Nie odnajduję tego smaku już tylko w owocach i słodyczach, ale w strączkach, ziarnach, mleku roślinnym, warzywach. Rewelacja! Bardzo mocno polecam taki detoks.

Jednym z kompletnych zaskoczeń było dla mnie odkrycie słodyczy w smaku kwaśnym. W tej owsiance rabarbar połączony jest z malinami, a słodycz wydobywana jest poprzez dodatek migdałów, płatków owsianych, mleka kokosowego i owsianego. To połączenie bardzo wartościowych zdrowotnie składników, które razem tworzą bardzo fajną harmonię smaku.

Pieczona owsianka malinowa z rabarbarem

Wszelkie owoce jagodowe, czyli na przykład maliny, są pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego posiłku. Maliny zawierają masę witamin (szczególnie witaminę C!), potas, magnez, wapń, ale przede wszystkim mają działanie przeciwzapalne i wspierają działanie układu odpornościowego. Czyli warto włączać je często do menu.

Jak wspomniałam na początku – myślę, że osoby wrażliwe na kwaśny smak, albo jedzące sporo słodkich rzeczy będą musiały posiłkować się odrobiną słodzidła, żeby rozsmakować się w tym daniu. Proponuję użyć kilku liści stewii, łyżki ksylitolu albo odrobiny syropu daktylowego. Nadal będzie w miarę zdrowo, ale z większą ilością słodyczy.

Pieczona owsianka malinowa z rabarbarem

Pieczona owsianka z rabarbarem i malinami (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 2 porcje:
  • 2 obrane łodygi rabarbaru
  • 2 garści mrożonych lub świeżych malin
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 garść migdałów
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka innego mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • ½ szklanki wody
Przygotowanie:
  1. Migdały pokroić na drobne kawałki i podprażyć na patelni aż będą złote.
  2. Rabarbar pokroić w kostkę i włożyć do formy do pieczenia. Dodać maliny (jeśli są mrożone, to bez rozmrażania) i płatki owsiane.
  3. Całość zalać mieszanką mlek i wody. Na wierzchu rozłożyć migdały.
  4. Piec przez około 45 minut w 90°C.
  5. Podawać na ciepło lub na zimno.
Uwagi:
  • Mleko owsiane można zastąpić sojowym albo ryżowym (wtedy owsianka będzie słodsza w smaku) albo każdym innym, które Ci smakuje.

.

Daria