Pieczona owsianka z gruszką i orzechami włoskimi

Owsianka, obok koktajli, to moja ulubiona wersja śniadania. I na pewno nie tylko moja! Łatwiej się chyba nie da: wsypać, zalać, czekać i jeść.

Kiedyś polecałam Wam już moją ukochaną owsiankę szarlotkową (ZOBACZ). Nadal jest ona moim zimowym faworytem. Tym razem proponuję owsiankę z gruszką oraz dodatkiem orzechów włoskich. Tej wersji nie gotuję (bo nie smakuje mi rozpaćkana i rozgotowana gruszka) – zamiast tego wstawiam ją do piekarnika i piekę.

Owsianka z pieca jest bardziej zwarta niż zwyczajna – można ją jeść widelcem (co ostatnio przyjęłam z nie lada zadowoleniem, gdy okazało się, że uruchomiłam zmywarkę z samego rana pozostając z 2 czystymi widelcami i 1 nożem). Gruszka pozostaje zwarta, nie rozpada się (chyba, że przedłużycie czas pieczenia). Sposób jej przyrządzania sprawia, że mam rano trochę więcej czasu. Nie muszę stać nad garnkami, martwić się, że coś się przypali. Wszystko mieszam, wkładam do pieca, nastawiam minutnik na 30minut i… koniec. Super, prawda?

Pieczona owsianka z gruszką i orzechami włoskimi - wegańska i bezglutenowa

Pieczona owsianka z gruszką i orzechami włoskimi (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 2-4  porcje:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 gruszka
  • garść orzechów włoskich pokrojonych w niewielkie kawałki
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 150°C.
  2. Płatki wsypać do żaroodpornego naczynia. Gruszkę obrać, przekroić na pół, wykroić środek i położyć na płatkach owsianych.
  3. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi płatki owsiane. Do płatków dodać też rodzynki.
  4. Mleko roślinne, mleko kokosowe i wodę wymieszać w jednym naczyniu. Płatki z dodatkami zalać tą mieszanką. Posypać cynamonem.
  5. Piec przez 30 minut.
Uwagi:
  • Bardzo zachęcam do dodania mleka kokosowego – zawiera dużo tłuszczu, więc z nim wszystko lepiej smakuje ♡
  • Dodatek rodzynek jest dla tych, którzy lubią słodkie śniadania. Dla mnie owsianka bez nich smakuje dobrze, bo gruszka nadaje jej słodyczy.
  • Jeśli unikacie cukru, to zdecydowanie zrezygnujcie z rodzynek. Dodatkowa porcja orzechów włoskich nada owsiance więcej smaku.
  • Jeśli chcesz, żeby słodycz rodzynek bardziej rozeszła się po daniu, to proponuję zadziałać tak: W garnku podprażyć orzechy włoskie. Gdy zaczną pachnieć dodać mleko roślinne, wodę i (opcjonalnie) mleko kokosowe. Dodać cynamon i (opcjonalnie) rodzynki. Gdy mleko z dodatkami się zagotuje, zalać płatki i odstawić na około 10 minut, żeby wchłonęły płyn, a następnie wstawić do piekarnika i piec 30 minut.

.

Daria