Fröknäcke – szwedzki chleb chrupki z makiem i sezamem

W języku szwedzkim uwielbiam różne zbitki wyrazów tworzące nowe słowa. Dostarcza mi to tygodniowo dziesiątek odkryć słowotwórczych. Jednym z pierwszych „objawień” była nazwa fröknäcke. Wiedziałam, że knäcke (albo knäckebröd) to chleb chrupki. Jednak gdy do słownika wpisywałam fröknäcke nie wyświetlało się nic. Nic. NIC. I wreszcie! Eureka! Frö to ziarna! Czyli tytułowy fröknäcke to chleb chrupki z ziaren.

Chleb chrupki to z pewnością ulubiony rodzaj pieczywa w całej Skandynawii. Podawany jako dodatek do sałatek w studenckich jadłodajniach, czekadełko w restauracjach. Znana w Polsce „wasa” to tylko ułamek tego, co znajduje się na szwedzkich półkach sklepowych z chrupkim pieczywem.

Podstawowa wersja knäckebröd to połączenie żytniej mąki, wody i soli. Ale to dopiero początek! Mąki można mieszać, dodawać przyprawy. Zazwyczaj jest wytrawny, ale dobrze smakuje również na słodko. Multum możliwości.

Fröknäcke to mój ulubieniec, bo jego przygotowanie wymaga jeszcze mniej wysiłku niż zwyczajnego chrupkiego chleba. Tutaj wrzucamy składniki do miski, mieszamy, czekamy kilkanaście minut i pieczemy. Od kilkudziesięciu dni pieczemy prawie codziennie nowy. Dziś pokazuję moją ulubioną wersję – z makiem i sezamem.

Jedna uwaga: chleb z ziaren jest bardzo kaloryczny. Świetny dla osób, które chcą przybrać na wadze (Jużmąż uwielbia). Zdecydowanie gorszy dla tych, które coś niecoś by z wagi zrzuciły (czyli ja). W tym drugim wypadku jedzmy go z umiarem (nie jest to trudne, bo jest bardzo sycący).

Fröknäcke - chrupki chleb z makiem i sezamem

Fröknäcke – chleb chrupki z makiem i sezamem (wegański i bezglutenowy)

Składniki na 1 blachę:
  • wytłoczyny z 1 porcji mleka makowego (lub ½ szklanki maku) – ZOBACZ
  • ½ szklanki sezamu
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki siemienia lnianego
  • ½ płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki wrzątku
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

 

Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę w młynku do kawy lub blenderze (jeśli korzystasz z gotowej mąki, to po prostu wsyp ją do miski).
  2. Wszystkie suche składniki połączyć w misce.
  3. Do wrzątku dodać olej kokosowy (aby się rozpuścił) i zalać suche składniki.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 30 minut.
  5. Piekarnik nagrzać do 90°C. Powstałą masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Suszyć w 90°C przez około godzinę, a następnie podkręcić temperaturę do 160°C i piec przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Chleb zostawić w piekarniki do ostygnięcia. Następnie pokroić go lub połamać.
Uwagi:
  • Jeśli nie zależy Ci na stosowaniu jak najniższej temperatury przygotowania dania, to możesz ustawić piekarnik od razu na 160°C i piec chleb przez około 40 minut.
  • Jeśli najpierw go suszysz, to przed podkręceniem temperatury sprawdź dłonią czy chleb nie jest wilgotny. Jeśli jest już suchy, to szybciej się podpiecze i krócej będzie przebywał w wyższej temperaturze. Jeśli jest jeszcze mokry, poczekaj z podniesieniem temperatury.
  • Wyższa temperatura ma tylko delikatnie podprażyć ziarna (dla smaku) – nie korzystaj z niej zbyt długo.

.

Daria