DIY: Mleko makowe

Pamiętam, że na początku mojej roślinnej drogi wydawało mi się, że mleko krowie może być zastąpione jedynie przez sojowe. Nuda, prawda? Jednak (jak zwykle!) okazało się, że weganizm dostarcza tak wielu możliwości i tak mocno pobudza kreatywność, że aż trudno w to uwierzyć. Mleko roślinne możesz zrobić sama w domu z każdego rodzaju orzechów, ziaren, a nawet zbóż. Codziennie coś nowego ♡ ♡ ♡

Dzisiaj pokażę Wam przepis na banalne mleko makowe. Bardzo je lubię, bo jest bardzo tłuste, dzięki czemu świetnie sprawdza mi się w zielonych koktajlach. A dodatkowo zostają po nim bardzo smaczne makowe wytłoczyny, na wykorzystanie których mam zawsze mnóstwo pomysłów. Sprawdzają się w ciastach, chlebkach, muffinkach. Sky is the limit.

Mak jest wartościowym składnikiem diety roślinnej:

  • zawiera bardzo dużo wapnia: 100g to ponad 1200 mg wapnia, czyli 140% dziennego zapotrzebowania;
  • dodatkowo jest bogaty w takie minerały jak magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, mangan, selen;
  • zawiera wiele witamin z grupy B i E.

Jednak nie są to nasiona idealne, bo:

  • 100g to aż 500 kcal. Dużo. Bardzo dużo;
  • zawierają bardzo dużo kwasów omega 6 – co samo w sobie nie jest złe, ale trzeba koniecznie pamiętać o równoważeniu ich kwasami omega 3 (czyli uśmiechamy się tu do siemienia lnianego);
  • są ciężkostrawne.

Do dzieła.

Domowe mleko makowe - przepis DIY

Domowe mleko makowe

Składniki na 250ml:
  • 0,5 szklanki niebieskiego maku
  • 1 szklanka wrzątku

 

Przygotowanie:
  1. Mak dokładnie zmielić w młynku do kawy. Przełożyć do garnka lub miski.
  2. Zalać mak wrzątkiem i odstawić na przynajmniej godzinę.
  3. Zblendować mak z wodą, w której się moczył.
  4. Powstałe mleko przelać przez gazę. Wytłoczyny odcisnąć i zostawić do innych przepisów.
Uwagi:
  • Mleko jest dobre do spożycia przez około 3 dni (oczywiście przechowywane w lodówce).
  • Mleko w lodówce może się rozwarstwiać – to normalne, wystarczy wstrząsnąć przed użyciem.

.

Daria