Buraczana baba ghanoush – pasta z bakłażana i buraków

Baba ghanoush to bliskowschodnia pasta z bakłażana. Jej podstawą jest bakłażan, a pozostałe składniki zależą już od kraju pochodzenia i inwencji kucharza. Najczęściej jest mocno zblendowana, ale mi zdecydowanie bardziej smakuje, gdy bakłażan jest drobno posiekany – tak jak w wegańskim kawiorze.

Długo zastanawiałam się, jak pokazać na blogu mój przepis na pastę baba ganoush, bo to naprawdę nie jest estetyczne danie. Klasycznie wygląda jak szaro-buro-beżowa maź. Smakuje fajnie, ale wizualnego szału nie ma. Dlatego najczęściej w książkach kucharskich jej ilustracją są… bakłażany.

Buraczana baba ghanoush ganoush - wegańska i bezglutenowa

No i wymyśliłam: buraki! Z burakami wszystko jest piękniejsze, więc rozwiązanie okazało się strzałem w dziesiątkę. Teraz mamy piękną różową pastę, która zawsze wygląda dobrze.

Dodam, że do pewnego stopnia to może być danie recyklingowe. Jeśli masz w domu trochę zwiędnięte buraki, z których trudno cokolwiek zrobić, to one idealnie nadają się do pieczenia. Buraków przed pieczeniem nie obiera się – robi się do dopiero, gdy wystygną i skórka będzie w miarę łatwo odchodzić. W końcu po co się przemęczać?

Buraczana baba ghanoush ganoush - wegańska i bezglutenowa

Buraczana baba ghanoush (wegańska i bezglutenowa)

Składniki na 2 porcje:
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 średniej wielkości burak
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka zataru (lub tymianku)
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:
  1. Bakłażan nakłuć widelcem w kilku miejscach. Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową. Wszystko włożyć do piekarnika i w 90°C piec przez około godzinę. Warzywa powinny być dość miękkie – jeśli nie są, to piec dłużej. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
  2. Buraki wyjąć z folii, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Dodać wszystkie inne składniki, oprócz bakłażana i zblendować na jednolitą masę.
  3. Bakłażan obrać ze skórki (sama będzie odchodziła) i pokroić w drobniutką kosteczkę. Niby można go zblendować z pozostałymi składnikami, ale zapewniam, że pokrojony smakuje lepiej.
  4. Wszystkie składniki wymieszać. Podawać z oliwą, zatarem, sumakiem, pietruszką, z chlebem.
Uwagi:
  • Jeśli masz kuchenkę gazową, to przed pieczeniem polecam bakłażan opalić na palnikach aż skórka będzie czarna. Smakuje dużo lepiej.

Daria