Brownie z chili – ciasto z pieczonych buraków

Polowanie na mokre, gęste, wegańskie i bezglutenowe brownie trwało naprawdę długo. Nie chciałam murzynka ani ciasta, które będzie się kruszyć. Nie chciałam też zakalcowego budyniu. Ha, dużo obostrzeń.

Ale oto jest! Sukces kuchmistrzyni!

(Niestety) nie jest to ciasto dietetyczne. Położyłabym je na szali pomiędzy grzeszną przyjemnością a zdrowym deserem. Jego głównym składnikiem jest purée z buraków – ono sprawia, że ciasto jest mokre. Jednocześnie buraki nie są wyczuwalne w smaku. Brownie jest przepyszne! Dodatek papryczek chili sprawia, że trudno jest zjeść więcej niż jeden kawałek. Chociaż to pomaga w ćwiczeniu silnej woli.

Ciasto brownie z chilli z buraków. Wegańskie i bezglutenowe.

Buraczane brownie z chili – wegańskie i bezglutenowe

Składniki (8-12 porcji):
  • 200 g purée z buraków* (z około 2 średniej wielkości buraków)
  • 150 g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki z tapioki (lub ziemniaczanej)
  • 80 g ksylitolu (lub cukru)
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe suszone papryczki chili

*Purée z buraków – buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w 200 stopniach aż będą miękkie (około 1 godziny). Następnie ostudzić, obrać i za pomocą blendera zmiksować na gładką masę.

Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej*.
  2. Do czekolady dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.
  3. Przełożyć do formy (u mnie tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w 160 stopniach.

*Kąpiel wodna: na garnku z gotującą się wodą wystarczy postawić miskę, a do tej miski wrzucić czekoladę. Dzięki temu czekolada się rozpuści, ale na pewno nie przypali.

.

Daria