Bezglutenowa tarta ze szparagami

Co roku czekam na sezon szparagowy i jem je prawie codziennie. Najczęściej gotowane na parze albo w risotto (ZOBACZ). Eksperyment z tartą miał wprowadzić trochę świeżości do naszej kuchni. A wyszedł tak wspaniale, że zostanie chyba moim ulubionym sposobem podania szparagów.

Przepis na kruche ciasto do tarty wytrawnej, które zawsze wychodzi jest bardzo łatwy: 1½ szklanki mąki, ¼ tłuszczu, ½ szklanki wody, sól. Zabawa zaczyna się, gdy ciasto ma być bezglutenowe, czyli właściwie z definicji będzie się mocno kruszyć. Sekretnym rozwiązaniem tego problemu jest wykorzystanie mąki z ciecierzycy, która bardzo ładnie skleja składniki. W mojej ocenie sprawdza się w kruchych ciastach najlepiej. A poza tym dodatek mąki z ziaren i skrobi – ich mieszanka ma za zadanie zastąpić gluten.

Krem z nerkowców zwykle robię w tartach z owocami, bo są słodkawe w smaku. Ale zainspirowana pomysłem Marty z bloga Veganama (ZOBACZ) postanowiłam spróbować w tarcie wytrawnej. I był to strzał w dziesiątkę! Temu przepisowi po prostu nie można się oprzeć.

Wegańska i bezglutenowa tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami (wegańska i bezglutenowa)

Składniki:
Ciasto:
  • ½ szklanki mąki z ciecierzycy
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej
  • ¼ szklanki mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki zimnej wody
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
Krem:
  • 1 szklanka orzechów nerkowca namoczonych na noc
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka owsianego lub sojowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ostrej musztardy (moja ulubiona to kcyńska ostra)
I oczywiście:
  • 250 g szparagów (1 mały pęczek) lub więcej

 

Przygotowanie:
  1. Szparagi umyć. Następnie odłamać ich „drewniane” części (najlepiej jedną ręką złapać dolną część, drugą trzymać mniej więcej w połowie i delikatnie zacząć łamać – szparag w ten sposób złamie się we właściwym miejscu).
  2. W misce wymieszać mąki i sól. Dodać oliwę i zimną wodę i zacząć wyrabiać ciasto. Ideałem jest ulepienie kuli, ale rzadko się udaje. Ciasto prawdopodobnie będzie się kruszyć, ale damy sobie z tym radę.
  3. Formę wysmarować olejem kokosowym i obsypać mąką (np. kukurydzianą, jaglaną, ryżową, besan), a następnie wyklejać ją ciastem. Jeśli ciasto się pokruszyło, to żaden problem. Formę można wyklejać fragmentami. Najważniejsze, aby dobrze je posklejać.
  4. Orzechy nerkowca odsączyć z wody. Przełożyć do blendera i dodać pozostałe składniki kremu. Zblendować na gładką masę.
  5. Powstałą masę wyłożyć na ciasto, a na kremie położyć szparagi. Im więcej, tym bardziej szparagowa będzie tarta.
  6. Piekarnik nastawić na 150°C. Tartę piec przez 45-60 minut (zależnie od piekarnika) aż zbrązowieją brzegi ciasta.
  7. Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi:
  • Z blendowaniem kremu poradzi sobie blender kielichowy albo żyrafa. Masa jest dość płynna, więc nie powinno to sprawiać problemów.

Daria